image006„Musimy trzymać się drogi , którą wyznaczyła natura, i nie zbaczać z niej: dla tych , co idą za naturą, wszystko jest łatwe i wygodne, a życie tych, co na przekór niej postępują, nie jest czym innym , niż wiosłowaniem pod prąd” (Seneka) 

Dzisiejszy cywilizowany człowiek odszedł daleko od praw Natury. „Ulepszył ” swój pokarm wprowadzając np. dodatki chemiczne, rafinację, pozbawiając go w ten sposób wartości biologicznej. W wyniku między innymi takich działań zalewa nas fala chorób tzw. cywilizacyjnych, przede wszystkim nowotworowych. Współczesny świat ma ogromny problem – powszechny brak świadomości o chorobotwórczych właściwościach pożywienia przyjmowanego  codziennie przez większość z nas. Współczesne badania (dr Robert Young) dowiodły, że prawie każda choroba związana jest z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej jako jednego z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jeśli mowa jest o zaburzeniu homeostazy to oznacza, że mamy do czynienia z procesem odwracalnym. Można tego dokonać zmieniając swoje nawyki żywieniowe zgodnie z zaleceniami Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem.image009

 

            O tym, że pożywienie może być lekarstwem staraliśmy się niektórych przekonać, a niektórych tylko utwierdzić  w tym przekonaniu podczas konferencji naukowej „Szkoły Promujące Europejski Kodeks Walki z Rakiem”, która miała miejsce w dniu 11.10.2016r. w Państwowej Szkole Muzycznej w Sanoku.  Z tej okazji przygotowałyśmy prezentacje literatury, po którą warto sięgnąć  aby edukować się rzetelnie,  by móc chronić swoje zdrowie i życie.  Zaprezentowałyśmy produkty spożywcze, które zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, a o których warto pamiętać ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i zdrowotną. Dużym zainteresowaniem cieszył się nasz stół zapełniony potrawami i wypiekami własnej domowej roboty. Szanowni goście mieli okazję degustować zdrową żywność, po którą warto sięgać, bo ona stanowi o naszym zdrowiu w niemałym stopniu i warunkuje poziom naszej energii życiowej. Zgodnie z naszą obietnicą prezentujemy na naszej  szkolnej stronie internetowej przepisy na potrawy i wypieki serwowane podczas trwania konferencji. Życzymy uczestnikom konferencji i naszym czytelnikom dużo zdrowia i pogody ducha.

Poniżej przepisy na zdrowe potrawy i wypieki jakimi częstowaliśmy naszych Szanownych Gości podczas konferencji naukowej „Szkoły Promujące Europejski Kodeks Walki z Rakiem”. Autorstwa: Danuta Prajzler-Mocur, Anita Żyłka - Reut, Elżbieta Baran.

 

 

Smalec wegański

Składniki:

 

  • ugotowana fasola „Jaś” – 2 szklanki
  • cebula pokrojona w kostkę i usmażona – 1 szt.
  • jabłko starte na tarce do jarzyn – 1 szt.
  •  uprażone ziarno słonecznika – 1/4 szkl.
  • siemię lniane – 2 łyżki
  •  czosnek przeciśnięty przez praskę

 Wykonanie

 Cebulę należy podsmażyć na oleju , pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, siemię lniane i starte jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, a następnie dodajemy ziarno słonecznika i wcześniej ugotowaną i zmieloną fasolkę. Wszystko dokładnie mieszamy, trzymając jeszcze chwilę na ogniu, dodajemy przyprawy do smaku: pieprz, sól ewentualnie domową wegetą.

 

Rafaello jaglane

Składniki na około 50 kulek:

 

  • kasza jaglana – 150g
  • wiórki kokosowe bez dodatku konserwantów – 200g
  • cukier waniliowy – 20g
  • orzechy laskowe – 50 szt.
  • miód – 5 łyżek
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • masło sklarowane – 3 łyżki
  • szczypta soli kamiennej

 

Przygotowanie

Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na mały ogniu do momentu wydobyci się delikatnego aromatu, uważając aby jej nie przypalić. Następnie płuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą. Dodatkowo przepłukaną kaszę możemy przelać wrzątkiem, aby uniknąć posmaku goryczki. Gotujemy ją na małym ogniu około 20 minut w stosunku 2:1 i dodajemy szczyptę soli.
150 g wiórek kokosowych prażymy na suchej patelni. Potem dodajemy miód i dokładnie mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Gorące wiórki z miodem, ugotowaną kaszę jaglaną wraz z masłem sklarowany, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Z zimnej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka orzech laskowy i obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia i możemy delektować się domowymi kuleczkami a’la rafaello.

 

Ciasteczka owsiane

 

Składniki: 

- 2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości )   
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut.

 

Krem czekoladowy

 

Składniki:

 

  • jedno dojrzałe awokado
  • dwie łyżki ciemnego kakao
  • łyżkę płynnego miodu 
  • łyżkę syropu klonowego (jak ktoś lubi słodsze to można dodać nieco więcej). Można użyć samego miodu lub samego syropu klonowego. Można dodać więcej kakao jeśli ma być mocno czekoladowy

 

 

Składniki najlepiej połączyć za pomocą miksera (blendera), jeśli nie macie to można i widelcem, ale wtedy potrwa to nieco dłużej.

 

Batoniki daktylowe z nerkowcami, migdałami i słonecznikiem (bez cukru)

(ok. 12 sztuk)

Składniki:

 

  • 500 g świeżych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g nasion słonecznika
  • 75 g płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

 

  • daktyle wypestkować, umieścić w misce z olejem kokosowym i kakao, zblendować na gładką masę
  • dodać orzechy, płatki i nasiona (mogą być inne, w zależności od upodobań: włoskie, laskowe, pestki dyni itp.), wymieszać (łyżką lub ręką)
  • masę umieścić w prostokątnej foremce lub plastikowym pojemniku, ugnieść mocno i posypać po wierzchu jeszcze odrobiną orzechów i nasion
  • wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc)
  • wyjąć z foremki i kroić na małe batoniki (można je przechowywać w lodówce do 10 dni)

 


Paluszki z czarnuszką

Składniki:

 

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 6 dkg drożdzy
  • 1 margaryna
  • 1 jajo, 1 żóltko
  • 1 łyżka smalcu
  • Łyżeczka soli
  • Kurkuma

 

Zagnieść ciasto, wałkować i wykrawać paluszki. Odczekać aby podrosły przed pieczeniem. Posmarować  białkiem

 

 

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

 

Składniki :

• 150 g pestek słonecznika łuskanych
• 1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju
•  2 cebule
• 1 łyżka ksylitolu lub cukru ciemnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku
• ewentualnie kilka łyżek przegotowanej wody
• 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie dania: Pasta ze słonecznika z pomidorami

 

1. Pestki płuczę na sicie. Zalewam przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Odlewam wodę na sicie.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto.
3. Do malaksera wkładam suszone pomidory, cebulę i wlewam minimum połowę oleju, ze słoika. Dodaję cukier i obrane ząbki czosnku. Miksuję na gładką i płynna masę. Dodaję pestki ze słonecznika. Miksuję kilka minut do czasu, aż masa stanie się gładka. Na koniec próbuję i doprawiam, jeśli jest taka konieczność.
4. Pastę przekładam w słoiki i trzymam w lodówce.

 

 

Przepis na pasta ze słonecznika z pieprzem

Składniki :

 

  • 250 g pestek słonecznika łuskanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czubata kolorowego pieprzu mielonego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie przepisu pasta ze słonecznika z pieprzem:

 

  • Pestki płuczę na sicie. Zalewam przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Odlewam wodę na sicie.
  • Do malaksera wkładam pestki ze słonecznika, dolewam, sok z cytryny, wodę i olej. Dodaję ksylitol i sól. Miksuję kilka minut, aż masa stanie się gładka. Na koniec dodaję pieprz mielony i miksuję kilka chwil tak, aby masa się dokładanie wymieszała.
  • Pastę przekładam w słoiki i trzymam w lodówce.

 

Rozgrzewający napój imbirowy

Składniki:

 

  • 5 plasterków imbiru (4g)
  • szklanka wody
  • ½ pomarańczy (150 g)
  • 2 plasterki cytryny (50g)
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • łyżeczka miodu (12g)

 

Wykonanie:

1. Wodę zagotować razem z imbirem, cynamonem, goździkami, plastrem pomarańczy i cytryny

2. Gdy nieco przestygnie, przelać do kubka, posłodzić miodem i dodać sok wyciśnięty z pozostałej pomarańczy i cytryny. 

 

Bułki orkiszowe

 12 bułek

 

Składniki:

- 350g mąki orkiszowej białej

- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 20g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 6 łyżek oleju

- 350ml letniej wody

- można dodać słonecznik, dynię, czarnuszkę

 

Zrobić rozczyn: w garnuszku rozetrzeć cukier, łyżkę mąki, drożdże, dodać parę łyżek wody. Odstawić na 5 do 10 minut. Gdy zacznie się pienić, jest gotowy do użycia.

Wsypać do miski mąkę orkiszową białą, pełnoziarnistą i sól. Wymieszać dokładnie, dodać rozczyn i wodę. Wyrobić krótko mikserem. Dodać olej i nasiona, ponownie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut (objętość musi zwiększyć się prawie dwukrotnie).

Uformowane bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką, dynią lub słonecznikiem. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić 200oC (grzanie góra-dół) piec około 30 minut. Studzić bułki na metalowej kratce.

 Przy pieczeniu z termoobiegiem, należy ustawić temperaturę 175oC i piec bułki około 20 minut.

 

Sezamki

Składniki:

  • Szklanka sezamu

  • 7 łyżek syropu ryżowego ( lub klonowego, z agawy czy miodu)

Sezam zmieszać ze słodem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozsmarować sezam. Do miski po sezamie wlać odrobinę zimnej wody i tą wodą wyrównać sezam na blaszce na cienką warstwę. Piec w temperaturze 200 0 C przez 10 min. Po wyjęciu zaraz pokroić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

 

   
© MSCKZiU SANOK