Światowy Dzień Zdrowia został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia. Głównym przesłaniem tego święta jest zwrócenie uwagi na najważniejsze problemy zdrowotne dotyczące społeczeństw na całym świecie. Tematem przewodnim kampanii z okazji obchodów tego święta w 2017 roku jest depresja.

Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Badania dowodzą, że przewlekła depresja ma związek z niedoborem niektórych składników pokarmowych. Właściwa dieta w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju.

Z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia w MSCKZiU w Sanoku przeprowadzony został konkurs pt.: „Wiem co jem”. Słuchacze poszczególnych kierunków mięli za zadanie rozpoznać 16 produktów spożywczych ( suszone płatki drożdżowe, ciecierzycę, karob, siemię lniane, amarantus, popping z amarantusa, soczewicę zieloną i czerwoną, kaszę jaglaną, czarnuszkę, kaszę gryczaną niepaloną, żurawinę, słonecznik, orzechy włoskie, komosę ryżową, czarny sezam).

Ranking klas przedstawia się następująco:

 

L.p.

Kierunek/klasa

Ilość uzyskanych punktów (na 16 pkt możliwych do uzyskania)

1.

Technik Farmacji I

15

2.

Terapia Zajęciowa I

13

3.

Technik Usług Kosmetycznych II

11

4.

Technik Masażysta II

11

5.

Opiekun w Domu Pomocy Społ. II

11

6.

Opiekun Medyczny

11

7.

Opiekunka Środowiskowa

10

8.

Technik Usług Kosmetycznych I

10

9.

Technik Masażysta I

7

10.

Technik Elektroradiologii

6

 Mgr Elżbieta Baran przygotowała również ulotki z produktami, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój, które powinniśmy uwzględnić w codziennej diecie.

   
© MSCKZiU SANOK