Aktualności
CHOROBY WEKTOROWE
- Szczegóły
7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. W tym roku hasłem przewodnim są -choroby przenoszone przez wektory. Wektory to organizmy, które są przenosicielami pasożytów i patogenów (biologiczni pośrednicy = żywi przenosiciele = wektory chorób). Głównie są to stawonogi muchy, komary, wszy, pchły, kleszcze, a także gryzonie. Poprzez wędrówkę i kontakt z otoczeniem przenoszą groźne drobnoustroje na inne organizmy, często na ludzi. Mogą w ten sposób wywoływać choroby groźne dla życia i zdrowia. Większość tych chorób występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Należą do nich takie choroby jak: malaria, gorączka zachodniego Nilu czy tropikalna choroba wirusowa- chikungunya. Na terenie naszego kraju występują głównie choroby przenoszone przez kleszcze jak borelioza czy odkleszczowe zapalenie mózgu.
Prelekcja na temat „ Wpływu zdrowej diety na rozwój dzieci i młodzieży ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi”
- Szczegóły
Dnia 17 stycznia 2014 roku w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Sanoku odbyła się prelekcja na temat „ Wpływu zdrowej diety na rozwój dzieci i młodzieży ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi”. Celem wykładu było uświadomienie roli racjonalnego żywienia w czasie wzrostu dziecka i jego wpływu na prawidłowy rozwój.
Na spotkanie przybyli chętni rodzice, którzy chcieli uzyskać odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące diety ich dziecka.
Prowadząca spotkanie - mgr Gabriela Chytła - Borczyk, podkreślała i zachęcała do zmiany złych nawyków żywieniowych, mających wpływ na stan zdrowia dzieci. Wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie postaw prozdrowotnych wśród najmłodszych to jeden z najważniejszych elementów profilaktyki nadwagi i otyłości. W sposób dostępny i przejrzysty przekazano najważniejsze zasady zdrowego stylu życia oraz komponowania codziennych posiłków .
Na podstawie „piramidy żywienia” omówiono produkty, które powinny występować w diecie każdego ucznia oraz te, których powinno się unikać i eliminować. Zaakcentowano również znaczenie witamin i ruchu na świeżym powietrzu dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Dużą uwagę poświęcono szkodliwości żywności typu fast food w codziennej diecie i ograniczeniu dzieciom dostępu do nich. Rodzice usłyszeli także o szkodliwym działaniu nadmiaru jedzenia i wynikających z tego powodu zagrożeń zdrowotnych. Przekazano im, że należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, które ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych uchronią ich dzieci od nadwagi i wielu chorób dietozależnych.
Bezpośredni kontakt z dietetykiem dał rodzicom szansę na zdobycie nowej wiedzy i uwrażliwił ich na ważne aspekty dotyczące żywienia.
Rodzice z dużą uwagą wysłuchali porad, zadawali pytania dotyczące nawyków i błędów żywieniowych, diety oraz problemów zdrowotnych.
Gabriela Chytła - Borczyk
ANALIZA WYNIKÓW ANKIETY „ ABSOLWENT”
- Szczegóły
ANALIZA WYNIKÓW ANKIETY „ ABSOLWENT”
PROWADZONEJ W MEDYCZNEJ SZKOLE POLICEALNEJ
IM. ANNY JENKE W SANOKU
W DNIU 28 CZERWCA 2013 r
- 96% deklaruje zainteresowanie szkołą, tyle samo ocenia zajęcia jako interesujące
- 95,48% respondentów podaje, że korzysta z pomocy dydaktycznych
- 84% młodzieży wskazało, że szkoła pomogła im w planowaniu przyszłości
- 80% młodzieży ocenia atmosferę szkoły co najmniej dobrze
- 95,48% czuło się w szkole bezpiecznie
- 76% lubiło swoją klasę
- Dla 86% program wychowawczy realizował ich potrzeby
- 100% badanych zna Statut Szkoły, a 24% badanej młodzieży korzystało z zapisów Statutu Szk
- 82% badanych oceniło swoje umiejętności dobrze lub bardzo dobrze
- 66% badanych podkreśliło umiejętności współdziałania zespołowego
- 60% poprawność wykowywanego zabiegu i prawie tyle samo umiejętn dbania o własne zdrowie
- 30% opanowało umiejętność poprawnego wypowiadania się
- 44 osoby za ważne uznało samoocenę własnego uczenia się
- 36 osób rozwiązywanie problemów w twórczy sposób
- 33 osoby poszukiwanie, porządkowanie i wykorzystania informacji z różnych źródeł
- Tylko 10 szybkiego pamięciowego uczenia się i w tym aż 5 z technika usług kosmetycznych