Podczas tegorocznych Dni otwartych szkoły, odwiedzająca Nas młodzież szkolna poza zapoznaniem z ofertą poszczególnych kierunków wzięła udział w ankiecie dotyczącej wiedzy na temat zdrowego odżywiania opracowanej przez mgr Gabrielę Chytła-Borczyk oraz mgr Katarzynę Uryć-Kuzian. W przeprowadzenie ankiety zaangażowały się także słuchaczki kierunku Technik farmaceutyczny.
W badaniu wzięło udział 143 uczniów. Kwestionariusz zawierał 12 pytań zamkniętych. Ankiety były anonimowe, a biorący udział w badaniu zostali poinformowani o celu ich przeprowadzenia.
Przeprowadzone badania miały na celu uzyskanie informacji na temat:
- poziomu wiedzy i umiejętności dokonywania właściwego doboru składników odżywczych oraz rozkładu i ilości posiłków w ciągu dnia;
- znajomości zaleceń zawartych w Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej;
- roli poszczególnych składników odżywczych oraz skutków zdrowotnych wynikających z błędów dietetycznych.
Większość ankietowanych doskonale poradziła sobie z pytaniami dotyczącymi ilości posiłków które należy spożywać w ciągu dnia oraz przerw jakie należy między nimi zachowywać. Aż 84% młodzieży wskazała na konieczność spożywania 5 posiłków dziennie, z zachowaniem 3-4 godzinnych odstępów (83%).
95% respondentów uważa, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Pozostali natomiast wymienili obiad 4% oraz podwieczorek 1% jako główny posiłek dnia.
Niemal wszyscy badani wiedzą, że ostatni posiłek należy spożywać ok 2-3 h przed snem (95%). Tylko nieliczni uważają, że w ogóle nie powinno się jadać kolacji (2%) lub jeść kiedy ma się na to ochotę (3%).
Młodzież bez problemu poradziła sobie również z pytaniem dotyczącym ilości wypijanej wody w ciągu dnia, wskazując w na 2l płynu (99%).
89% ankietowanych zna zagrożenia wynikające z nadmiaru cukru w diecie, wiążące się z możliwością wywołania wielu chorób dietozależnych. Tylko według nielicznych cukier w dużych dawkach działa wzmacniająco na organizm (5%), wykazuje korzystne właściwości zdrowotne (4%) lub nie wpływa na stan zdrowia (2%).
Przebadana grupa zapytana o konieczność ograniczenia soli w diecie, w 92% stwierdza, że jej nadmiar skutkuje nadciśnieniem oraz zatrzymaniem dużej ilości wody w organizmie. Nieliczni twierdzą, że nadmiar soli nawadnia organizm (3%) lub niszczy szkliwo zębów i powoduje powstawanie próchnicy (5%).
Zdecydowana większość ankietowanych (99%) doskonale wie co oznacza skrót BMI, wskazując w kwestionariuszu na wskaźnik masy ciała.
Uczniowie zapytani jakie produkty spożywane w nadmiarze sprzyjają przybieraniu na wadze, w większości (91%) udzielili poprawnej odpowiedzi wskazując na słodycze i tłuszcze. Pozostali wskazali wodę (4%),produkty mleczne (4%) oraz warzywa i owoce (1%).
Duża grupa ankietowanych zna zalecenia zawarte w Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej. 90% młodzieży wie, że u podstawy piramidy znajdują się warzywa i owoce, czyli grupa produktów spożywczych, które powinniśmy spożywać w największych ilościach. Tylko 4% ankietowanych uważa, że takim produktem powinno być mięso, 3%, mleko i produkty mleczne, a 2% oleje i tłuszcze.
Podsumowując, przeprowadzona ankieta ukazuje, że badani w większości wykazują dużą wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Znają zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych. Możemy tylko mieć nadzieję, że wiedza ta ma istotne znaczenie w ich codziennym postępowaniu, co pozwala im utrzymać zdrowie.
Aby uzmysłowić młodym ludziom wagę procesu odżywiania i związanych z tym konsekwencji zdrowotnych wiedzę należy systematycznie poszerzać, kształtować nawyki żywieniowe oraz wdrażać je do korzystnego dla organizmu stylu życia. [G.CHB]